Taip Bahan Carian

iklan adnow

loading...

Tudung Kanak-Kanak

Ahad, 18 Ogos 2019

JOM Tandatangan Petisyen Haramkan Dong Zong


Lebih 120,000 tandatangan petisyen haramkan Dong Zong

Petisyen menggesa kerajaan mengharamkan kumpulan pendesak Cina, Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) yang dilancarkan oleh Gerakan Pengundi Sedar (GPS) sudah memperoleh lebih 100,000 tandatangan.

Petisyen yang dilancarkan sejak kelmarin menerusi laman web change.org itu setakat ini sudah mendapat lebih 120,000 sokongan.

Kempen yang dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia itu dilancarkan selepas Dong Zong melancarkan petisyen membantah tulisan jawi di sekolah vernakular.

Tandatangan Haramkan Dong Zong --> http://chng.it/5B5H9qPBT7


Mufti Perlis ajak rakyat tandatangan petisyen haramkan Dong Zong

Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini mengajak semua rakyat Malaysia menandatangani petisyen untuk mengharamkan pertubuhan Dong Zong, yang disifatkannya sebagai pertubuhan yang rasis.  - > http://chng.it/5B5H9qPBT7Haramkan Dong Zong demi perpaduan - KGMMB

Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) mahu Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) diharamkan demi perpaduan dan kesejahteraan hidup rakyat negara ini.
Presidennya, Jasni Md. Kechik berkata, Dong Zong dianggap rasis kerana tidak pernah bersetuju dengan dasar pendidikan negara termasuk dalam isu pembinaan Sekolah Wawasan sebelum ini.

Tegasnya, kini Dong Zong menampakkan 'belang' dengan membuat petisyen berkaitan seni khat sehingga mereka dilihat terlalu rasis dan mencabar sensitiviti orang Melayu dan Islam.

"Sikap pertubuhan ini yang masih membantah pembelajaran tulisan Jawi dan khat di sekolah vernakukar, sedangkan keputusan itu dibuat pada 2012 oleh kerajaan terdahulu," katanya di sini hari ini.

Menurut Jasni, pandangan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyatakan Dong Zong adalah rasis banyak kebenarannya berdasarkan rekod kesatuan itu.

Tegasnya, ia bukan kali pertama Dong Zong membantah yang mana semasa mahu memperkenalkan pelaksanaan Sekolah Wawasan yang menempatkan sekolah Cina, Tamil dan sekolah kebangsaan dalam satu kawasan, mereka membantah kerana bimbang anak mereka bercampur dengan kaum lain khususnya Melayu.

"Banyak dasar pendidikan kebangsaan, golongan ini membantah dan tidak pernah bersetuju tanpa mempedulikan kurikulum kebangsaan yang mementingkan perpaduan rakyat.

"Tindakan Dong Zong mengadakan petisyen membantah pembelajaran Jawi dan khat dianggap sebagai langkah yang tidak bermoral seolah-olah kerajaan cuba mengislamisasi ke atas bukan Melayu di negara ini," ujarnya.

Tambah beliau, tulisan Jawi sudah lama diperkenalkan sebelum tulisan rumi.

Katanya, orang Melayu banyak bertimbang rasa dan bertolak ansur yang mana dahulu terdapat sekolah Melayu.

"Demi menjaga hati semua kaum dan perpaduan, orang Melayu sanggup menggadaikan nama sekolah Melayu dan diganti dengan panggilan sekolah kebangsaan," katanya. - UTUSAN ONLINE

Anda bila lagi nak tandatangan? JOM... >>> http://chng.it/5B5H9qPBT7


Tiada ulasan:

Kongsi Artikal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...