Taip Bahan Carian

iklan adnow

loading...

Tudung Kanak-Kanak

Tudung kanak-kanak

Ahad, 25 November 2012

Cara check kelajuan blog


Blog lembap! Blog slow! Blog lambat loading! terhegeh-hegeh nak tunggu...

emmm,, sebab blog berat la tu....

so macam mana blog anda? nak tahu blog ko orang berat ke tak? nak tahu kelajuan blog.. saya kongsikan 4 cara iaitu;

1.  iwebtool-speed_test

2. GTmetrix

3.  Google developers-PageSpeed Insights

4. tools.pingdom

Keempat-empat website ni, yang paling best ( bagi saya ) adalah GTmetrik dan PageSpeed Insights. Sebabnya, dia ada analisis punca blog slow, dan dia beri cadangan cara tingkatkan blog anda ( klik sini jer).
ko orang ikut jer,,, cadangan yang diberi.

Selamat mencuba.......




Punca blog aku slow

Widget adalah suatu aplikasi untuk website. Biasanya widget wujud dalam DHTML, JavaScript, atau Adobe Flash. Widget ni memang sempoi, blogger yang tak ada ijazah programmer (macam saya la,,huhuhu), pon boleh buat web site atau blog yang cantik. (bukan mcm blog saya, blog saya tak cantik..huhuhu).

Tapi, penggunaan widget ini, rupanya ada kesannya juga, iaitu blog menjadi berat!
Pelawat terpaksa menunggu untuk load page blog.

Bukti!

Dengan menggunakan servis dari 2 website iaitu, google developers dan GTmetrix.

Kedua-dua website tersebut asalnya adalah website yang membolehkan kita melihat kelajuan blog kita. Lebih menarik lagi, website tersebut menyediakan analisis kepada kita, iaitu punca atau sebab blog kita menjadi perlahan.

Saya dapati speed blog saya hanya Gred B (84%) , pada mulanya.


Tapi setelah saya buang beberapa widget dari gila ping (widget mini) dan busuk (shout busuk) saya dapati speed blog saya meningkat kepada gred A (93%)... dan analisis dari google developers adalah 92%. ..Emmmm boleh la


Sebenarnya, ade lagi punca-punya yang menyebabkan blog menjadi perlahan...

Salah satu faktor yang tinggi adalah saiz gambar. Hasil analisis, bukan saja gambar dalam blog saya menjadi punca tapi gambar dalam blog followers dan widget trafik  pun memberi kesan pada blog saya. Sebabnya saya menyiarkan (Publish) setiap entri terbaru dari follower saya. Tapi yer lah, itu pun salah satu SEO juga dan menjalin hubungan baik antara follower.

Selain gambar follower, gambar yang dipamirkan oleh widget juga menjadi faktor blog saya menjadi perlahan. Pendek kata, ape saja gambar yang ada dalam blog semua akan beri kesan pada kelajuan blog.

Kesimpulan; Jangan upload gambar yang terlalu berat atau besar. kecilkan saiz gambar dan save dalam format JPEG.

Sekian,
Salam perkongsian....





Rabu, 21 November 2012

Koleksi Doa dan Tatacara Membaca Doa

GARIS PANDUAN TATACARA MEMBACA DOA DI MAJLIS-MAJLIS RASMI DAN SEPARUH RASMI KERAJAAN

Doa adalah satu ibadat. Ia merupakan satu tanda kerendahan hamba terhadap Allah S.W.T. Ia boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan.

Sesuatu doa itu hendaklah dilakukan dengan ikhlas, khusyuk, tertib penuh tawadu’ dan mesti dilakukan dengan cara yang sesuai dengan kehendak syarak. Ini bermakna doa tidak boleh dilakukan sebagai satu budaya atau adat.

Doa merupakan satu cara hidup yang diajar oleh Rasulullah S.A.W. Sebagai satu ibadah, doa hendaklah dilakukan di tempat yang betul, masa yang sesuai dan suasana yang baik.

Garis Panduan doa ini adalah bagi bacaan doa secara berkumpulan atau beramai-ramai yang dilakukan dalam mana-mana majlis atau upacara rasmi atau separuh rasmi di negara ini.

Nah ! koleksi doa untuk didownload secara percuma!



DOA MAJLIS PELANCARAN SAMBUTAN PERAYAAN BULAN KEMERDEKAAN
DOA MAJLIS PERASMIAN TILAWAH AL-QURAN
DOA PERPISAHAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN
DOA SAMBUTAN MAAL HIJRAH
DOA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL
DOA KEBERANGKATAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG KE SESUATU MAJLIS
DOA KEBERANGKATAN LAWATAN RASMI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE LUAR NEGARA
DOA KEBERANGKATAN TIBA SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG DARI LAWATAN RASMI KE LUAR NEGARA
DOA LAWATAN PEMIMPIN NEGARA UNTUK MELAKUKAN URUSAN RASMI / LAWATAN KERJA KE LUAR NEGARA
DOA MAJLIS PEMBUKAAN RASMI SIDANG PARLIMEN
DOA MAJLIS PERKAHWINAN
DOA HARI BELIA NEGARA
DOA HARI PEKERJA
DOA HARI WANITA
DOA HARI KANAK-KANAK
DOA HARI ALAM SEKITAR
DOA HARI PELADANG PENTERNAK DAN NELAYAN
DOA HARI KESIHATAN SEDUNIA
DOA MAJLIS KHIDMAT BAKTI KETUA SETIAUSAHA NEGARA
DOA MAJLIS ISTIADAT PENGURNIAAN DARJAH KEBESARAN

DOA SELAMAT I
DOA SELAMAT II
DOA SELAMAT III
DOA SELAMAT IV
DOA SELAMAT V
DOA SELAMAT VI

DOA HARIAN
          DOA HARI ISNIN
          DOA HARI SELASA
          DOA HARI RABU
          DOA HARI KHAMIS
          DOA HARI JUMAAT
          DOA HARI SABTU
          DOA HARI AHAD
Sumber download: http://www.islam.gov.my

Doa Awal Tahun
Doa Akhir Tahun



Download Sekarang


atau

Tutorial download


Selamat beramal...


Rabu, 14 November 2012

Ular gergasi di laut merah dibunuh


Pada bulan lepas, satu berita tersebar di laman facebook mengatakan seekor ular gergasi dibunuh oleh pasukan profesional saintis elit Mesir dan penyelam berkelayakan di Mesir. Ia dikatakan telah ditemui di Laut Merah yang mengorbankan 320 pelancong dan 125 penyelam Mesir.

Nama saintis yang mengambil bahagian dalam proses menangkap ular besar:

D. Karim Mohammed, d. Mohammed Sharif, d. Encik Sea, d. Mahmoud pelajar, d. Mazen Al-Rashidi. Dan nama-nama penyelam yang mengambil bahagian dalam proses menangkap ular besar:

Ahmed pemimpin, Abdullah Karim, nelayan Knight, Wael Mohammed, Mohammed Haridi, lembing Alvajuma, Mahmoud Shafik, penuh-Sharif. Badan Ular telah dipindahkan ke dalam bilik mayat Mesir di Sharm El Sheikh haiwan antarabangsa.


"AMAZING GIANT SNAKE . LIKE & SHARE THIS NEWS

Praise of God were killed snake killer and the Red Sea that killed 320 tourists and 125 Egyptian diver, and has been the killers by a professional team of elite Egyptian scientists and divers qualified Egypt.

Names of scientists who participated in the process of catching the huge snake were:
D. Karim Mohammed, d. Mohammed Sharif, d. Mr. Sea, d. Mahmoud students, d. Mazen Al-Rashidi.

And the names of divers who participated in the process of catching the huge snake were:
Ahmed leader, Abdullah Karim, fisherman Knight, Wael Mohammed, Mohammed Haridi, spears Alvajuma, Mahmoud Shafik, a full-Sharif.

The Snake body has been transferred to in the Egypt morgue at Sharm El Sheikh international animal
."


Betul ke tidak entah laa...

Tapi satu laman web mengatakan gambar-gambar tersebut adalah palsu!

Gambar-gambar ular gergasi itu dalah hasil dari photoshopped, atau ular sebenar yang diletak pada trak mainan dan diambil gambar pada jarak dekat. emmm ade logik juga.




Selasa, 13 November 2012

Free Ebook The Missing Manual WordPress

Get a free creating websites WordPress


Book Description

Whether you?re a budding blogger or web development professional, WordPress is a brilliant tool for creating websites?if you know how to tap its impressive features. This jargon-free Missing Manual shows you how to use WordPress and its themes, plug-ins, and widgets to build just about any website you can imagine, from a classy blog to a basic e-commerce site.

The important stuff you need to know:

Create a blog. Get a free WordPress.com account, choose the right theme, and start publishing content.
Build a website. Produce a professional-looking business site by customizing a WordPress theme.
Add features. Choose from thousands of WordPress widgets and plug-ins to extend your site?s features.
Mix in multimedia. Include slideshows, video clips, webcasts, podcasts, and music players.
Involve your readers. Let readers leave comments, contribute to your site, and carry on a dialog.
Build an audience. Learn search-engine optimization, measure your reader?s favorite pages, and publicize your site.
Create a community. Use social media tools such as ?Like? and sharing buttons, and provide RSS feeds of your posts.

Table of Contents
Part I: Starting Out with WordPress
Chapter 1. The WordPress Landscape
Chapter 2. Signing Up with WordPress.com
Chapter 3. Installing WordPress on Your Web Host

Part II: Building a WordPress Blog
Chapter 4. Creating Posts
Chapter 5. Choosing and Polishing Your WordPress Theme
Chapter 6. Jazzing Up Your Posts
Chapter 7. Adding Pages and Menus
Chapter 8. Comments: Letting Your Readers Talk Back

Part III: Supercharging Your Blog
Chapter 9. Getting New Features with Plug-Ins
Chapter 10. Adding Picture Galleries, Video, and Music
Chapter 11. Collaborating with Multiple Authors
Chapter 12. Attracting a Crowd

Part IV: From Blog to Website
Chapter 13. Editing Themes: The Key to Customizing Your Site
Chapter 14. Building an Advanced WordPress Site

Part V: Appendixes
Appendix A. Migrating from WordPress.com
Appendix B. Useful Websites
Book Details

Paperback: 558 pages
Publisher: O?Reilly Media / Pogue Press (October 2012)
Language: English
File Size: 59.2 MiB

DOWNLOAD



Cara Download:
Klik link di atas

Jumaat, 9 November 2012

Alpikasi Search Dengan Suara Sahaja



Nuance Communications, Inc. pakar global dalam bidang penyelesaian suara dan bahasa, telah  mengumumkan pelancaran aplikasi Dragon Dictation dan Dragon Search dalam Bahasa Malaysia, menyediakan cara yang tepat dan mudah kepada rakyat Malaysia untuk berhubung, bersosial dan mencari di Internet — hanya dengan bercakap kepada iPhone, iPad atau iPod Touch mereka.

Nuance telah melancarkan aplikasi Dragon di 35 negara, menyesuaikannya supaya pengguna boleh melakukan pencarian sambil bergerak dan berhubung dengan orang lain dengan mudah. Apabila diperkenalkan di App Store Apple Amerika Syarikat pada Disember 2009, Dragon Dictation menjadi aplikasi utama yang dimuat turun dan ditarafkan di tempat pertama dalam kategori Produktiviti Perniagaan. Sejak itu, Dragon Dictation dan Dragon Search telah dimuat turun dan dinikmati oleh berpuluh juta orang di seluruh dunia.

"Kami sukacita untuk menawarkan aplikasi Dragon Dictation dan Dragon Search kepada masyarakat Malaysia yang berbilang budaya dan bahasa," kata Jason Stirling, naib presiden kanan, Asia Pasifik, Nuance Communications. "Peranti yang diaktifkan menerusi suara kini semakin penting di seluruh dunia, di mana kedua-dua aplikasi Dragon dapat mengiktiraf mengecam pelat dan loghat tempatan, rakyat Malaysia kini boleh menghantar pesanan teks, e-mel, mengemas kini media sosial dan membuat pencarian web mudah alih sehingga lima kali lebih pantas berbanding cara menaip."

Kedua-dua aplikasi Dragon Dictation dan Dragon Search kini boleh didapati secara percuma daripada Apple App Store di Malaysia. Pengguna boleh mencari "Dragon Dictation" ataupun "Dragon Search" di dalam App Store untuk memuat turun aplikasi ini. Teknologi pengecaman suara Dragon Nuance menjadi tunggak perisian komputer meja Dragon NaturallySpeaking yang menerajui interaksi suara bagi jenama telefon, tablet, kereta, TV dan aplikasi utama dunia, membolehkan berjuta-juta orang berhubung dengan lebih mudah dan pantas.
sg.news.yahoo.com/cari-dengan-suara-sahaja-011219046.html

.

Aplikasi Terbaru: Search Internet dengan suara



Seperti yang kita ketahui bahawa untuk mencari pelbagai bahan dengan hanya menaip keyword tertentu di Google Search atau di Yahoo Search. (Cara Guna Enjin Search)


Kini, Dragon Search adalah cara yang Cepat, Tepat dan Smart untuk mencari kandungan dalam talian internet dengan hanya menggunakan suara.

Hanya menyebut perkataan atau frasa carian, kita akan mendapatkan hasil yang serentak daripada pelbagai laman web atas dan sumber kandungan termasuk;

Google atau Yahoo!
YouTubeTM
TwitterTM Search
iTunesTM
Wikipedia ®

Dragon Inovatif Search Carousel membolehkan anda dengan cepat mengakses hasil dari pelbagai sumber.

Dragon Search menyokong pelbagai bahasa global. Untuk senarai penuh bahasa yang disokong melawat www.dragonmobileapps.co.uk/.

KELEBIHAN DRAGON SEARCH
* Cepat dan tepat, ucapan automatik sepenuhnya pengiktirafan
* Tool bar Mendatar membolehkan akses cepat ke laman carian alternatif
* Mudah mengubah atau membetulkan pertanyaan carian dengan menggunakan senarai cadangan alternatif
* Dragon Search powered by Dragon penterjemah terkenal di dunia ¨ perisian NATURALLYSPEAKING¨, dan ia direka khusus untuk membuat mencari internet pada iPhone.

KEPERLUAN PENGGUNAAN DRAGON SEARCH
1. Dragon Search memerlukan rangkaian sambungan (WiFi atau 3G/EDGE).
2. Dragon Search berfungsi pada iPhone, dan pada generasi kedua dan ketiga iPod Touch (mikrofon luaran diperlukan).

VIDEO PENGGUNAAN DRAGON SEARCH



 MAKLUMAT LANJUT LAYARI


atau 


.

Khamis, 1 November 2012

Pendaftaran pemohonan BR1M 2.0 dibuka


Pendaftaran pemohonan BR1M 2.0 akan bermula pada 1 November 2012. Tarikh tutup permohonan akan diumumkan kelak. Borang-borang permohonan BR1M 2.0 boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut, di Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Jabatan Pembangunan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Penerangan serta agensi-agensi Kerajaan atau dimuat turun melalui pautan dibawah.

Download BORANG BR1M 2.0

Untuk Memohon BR1M secara online layari web hasil.gov.my

Untuk lihat panduan mengisi borang BR1M 2.0 lihat di sini - Panduan Pengguna

Sebelum tu, pastikan anda memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan iaitu;

Isi rumah yang layak (RM500)
  • Warganegara Malaysia
  • Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000 dan ke bawah
             - Berkahwin;
             - Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah;
             - Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah (dalam rumah yang sama)

  • Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah

Individu yang layak (RM250)

  •  Warganegara Malaysia
  •  Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.

Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran


Semoga berjaya...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FeedBurner FeedCount

Pengikut

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner