Taip Bahan Carian

iklan adnow

loading...

Tudung Kanak-Kanak

Tudung kanak-kanak
............................................................

Isnin, 26 Disember 2011

Elak Facebook Dari Digodam


Facebook menjadi sesuatu yang sangat popular pada masa kini. Kini Facebook bukan hanya untuk sekadar berhubung dengan rakan, malah ia diguna untuk bermain, bisnes, berbincang dan berdakwah. Walaubagaimanapun kita pertu tahu bahawa facebook juga menjadi kesukaan spammer dan hacker untuk menjahanamkan anda dan sistem facebook anda.

Banyak metode hacking yang dipakai untuk menceroboh Facebook. Salah satunya adalah dengan teknik phishing seperti yang dilakukan oleh FBAction.net.

Metode phising menipu pengguna dengan paparan laman yang palsu untuk mendapatkan username dan password seseorang. Untuk mengatasi masalah ini, anda harus:


1. Instal dan scan komputer kamu dengan antivirus definisi terbaru. Bila memungkinkan, gunakan antiphishing terbaru.


2. Tukar password dengan segera apabila terdapat rakan-rakan anda menerima pesan yang bukan anda yang kirim. Anda boleh membuat password baru dari halaman Account Settings (tetapan akaun).


Buatlah password yang kompleks, terdiri dari huruf besar, kecil dan angka. Bila perlu gunakan karakter khusus seperti: ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ + } { “ : < > ? , . / ; ’ | \ “ “ = - ` . Jangan gunakan password
yang umum dan kurang dari enam karakter.


Contoh, katakan password anda ialah 'password', maka password yang kompleks adalah ' P4$5vv0rcl '



3. Jika facebook anda telah pun di-hack atau digodam, dan passwordnya diganti orang lain, cuba gunakan features "Forgot your password" untuk akses ke akaun utama anda.


4. Hati-hati dengan link file .exe, walaupun link tersebut dari rakan anda. fail .exe adalah ekstensi file executable iaitu analog dari COMMAND.COM dalam MS-DOS dan sistem Windows. Bukan semua fail .exe adalah virus kerana semua aplikasi adalah fail .exe

Jadi anda perlu bijak mengetahui ia adalah virus atau bukan.


Dalam facebook selain fail .exe, anda juga perlu berhati-hati dengan link .apps


5. Jika anda gagal untuk mengakses semula akaun facebook anda yang telah di hack, laporkan ke
http://www.facebook.com/help/contact.phpshow_form=account_compromised
untuk mendapatkan pertolongan dari Facebook.

Selamat ber-Facebook

Ahad, 25 Disember 2011

EMAS Syariah indeks FTSE Bursa Malaysia

Bursa Malaysia adalah suatu syarikat pemegangan bursa yang diluluskan di bawah Seksyen 15 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Ia mengendalikan pertukaran yang bersepadu sepenuhnya, yang menawarkan barisan lengkap perkhidmatan berkaitan pertukaran termasuk perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan perkhidmatan depositori. Anak-anak syarikat milik penuh Bursa Malaysia memiliki dan mengendalikan pelbagai perniagaan.
 
EMAS Syariah indeks FTSE Bursa Malaysia telah direka untuk memberikan pelabur-pelabur Malaysia dengan tanda aras yang luas untuk pelaburan patuh Syariah.

FTSE BURSA MALAYSIA EMAS SYARIAH INDEX SARINGAN METODOLOGI

Indeks Syariah EMAS FTSE Bursa Malaysia menggunakan prinsip-prinsip yang ditetapkan oleh MPS dalam reka bentuk indeks ini.

Kriteria umum menetapkan bahawa syarikat-syarikat yang mematuhi Syariah tidak boleh terlibat dalam mana-mana aktiviti teras yang berikut:
Perkhidmatan kewangan yang berteraskan riba (faedah)
Perjudian
Pengeluaran atau penjualan barangan yang tidak halal atau barangan yang berkaitan
insurans konvensional
Aktiviti hiburan yang tidak selaras dengan Syariah
Pengeluaran atau penjualan produk tembakau atau produk berasaskan berkaitan
• Syarikat broker atau dagangan saham dalam sekuriti yang tidak patuh Syariah
Aktiviti-aktiviti lain yang dianggap tidak selaras dengan Syariah
 

Maklumat lanjut mengenai MPS boleh diperolehi daripada laman web Suruhanjaya Sekuriti di
www.sc.com.my
 


PROSES PEMERIKSAAN

FTSE Bursa Malaysia Index Universe
 \/
Saiz FTSE, mudah tunai dan skrin apungan bebas
 \/
Pemilihan Universe - FTSE Bursa Malaysia EMAS Index
 \/
Pematuhan penapis Syariah bagi menjalankan aktiviti perniagaan (MPS pemeriksaan metodologi)
 \/
FTSE Bursa Malaysia EMAS Syariah Indeks

     
RANGKAIAN 
 FTSE Bursa Malaysia EMAS Index

  • FTSE Bursa Malaysia 100 Indeks     ----------> FTSE Bursa Malaysia Large 30 Index
                                                                  ----------->FTSE Bursa Malaysia Mid 70 Indeks
 
  • FTSE Bursa Malaysia Hijrah Shariah Index
  • FTSE Bursa Malaysia EMAS Syariah Indeks
  • FTSE Bursa Malaysia Small Cap Index   
                                                                          FTSE Bursa Malaysia Indeks yang baru





Indeks diuruskan mengikut set yang telus dan orang ramai kaedah-kaedah indeks dan juga diselia oleh
sebuah jawatankuasa bebas, untuk memastikan bahawa kaedah-kaedah yang digunakan dengan betul dan dipatuhi. ulasan mengambil tempat untuk memastikan bahawa perwakilan yang berterusan dan tepat pasaran dikekalkan.


Ciri-Ciri FTSE Bursa Malaysia EMAS Index
indeks terdiri daripada juzuk FTSE Bursa Malaysia EMAS indeks yang Patuh Syariah mengikut Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Council (MPS) kaedah saringan. The FTSE Bursa Malaysia EMAS index
menggabungkan saham bermodal besar dan sederhana Indeks FTSE Bursa Malaysia 100, dan FTSE Bursa Malaysia Small Cap Index
 
Indeks ini adalah sebahagian daripada FTSE Bursa Malaysia siri indeks yang termasuk FTSE Bursa Large Malaysia 30, FTSE Bursa Malaysia Mid 70, FTSE Bursa Malaysia 100, FTSE Bursa Malaysia Small Cap, FTSE Bursa Malaysia EMAS Syariah, FTSE Bursa Bibit Malaysia dan FTSE Bursa Indeks Syariah Hijrah Malaysia
 
FTSE Bursa Malaysia Hijrah Syariah Index adalah indeks kedua untuk Syariah pelabur dalam siri Bursa Malaysia. ini adalah indeks yang boleh diniagakan disaring untuk keperluan Syariah antarabangsa

Indeks direka bentuk bagi mewujudkan derivatif, dana Penjejakan indeks, ETF dan prestasi tanda aras

Stok bebas terapung wajaran untuk memastikan bahawa hanya set peluang dilabur dimasukkan ke dalam indeks
 
Stok mudah tunai yang ditayangkan untuk memastikan bahawa indeks ini boleh diniagakan

Modal dan pulangan indeks jumlah terdapat dalam siri ini





Sabtu, 10 Disember 2011

Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)


Dalam Bajet 2012 kerajaan telah mengumumkan bagi kakitangan kerajaan, satu skim perkhidmatan iaitu skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) diperkenalkan bagi menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM).

Bertunjangkan penyampaian perkhidmatan yang mana rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan, maka inisiatif transformasi Perkhidmatan Awam akan dilaksana melalui SBPA yang berpaksikan kepada kepimpinan dinamik, Perkhidmatan Awam kejat, perkhidmatan yang fleksibel, modal insan berkualiti dan saraan yang kompetitif. Ia mengganti Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang berkuat kuasa sejak tahun 2002.

Transformasi Perkhidmatan Awam adalah diperlukan untuk menjayakan agenda pembangunan negara yang termaktub di bawah Gagasan 1Malaysia, Program Transformasi Kerajaan, Model Baru Ekonomi, Rancangan Malaysia Kesepuluh dan inisiatif-inisiatif pembangunan yang lain

Bagi kakitangan kerajaan boleh membaca pekeliling di laman SBPA.Surat Tawaran dan Borang Opsyen SBPA juga boleh didapati dalam laman tersebut.

Terdapat 3 pekeliling (PDF) dalam laman tersebut iaitu;

Pekeliling bagi kakitangan awam yang Umum
Pekeliling  bagi guru
Pekeliling bagi PDRM

Untuk melihat cara pertukaran gaji dari skim SSM ke SBPA boleh lihat seperti paparan dibawah;


Selamat Bertugas

Ahad, 4 Disember 2011

Minuman Pepsi Tercemar Virus HIV

 Minuman Pepsi Tercemar Virus HIV

Sedang lepak minum dengan kawan-kawan tiba-tiba masuk sms yang berbunyi;

"Untuk beberapa hari akan datang jangan mengambil minuman daripada mana-mana produk dari syarikat pepsi seperti pepsi, tropicana juice, slice, 7up, coca cola, dan lain-lain kerana ada pekerja syarikat itu telah menambahkan darahnya yang tercemar dengan HIV.... keluar berita dalam NTV7... tolong sebarkan kepada orang yang anda sayangi."

huh... terkejut saya.

Balik  rumah saya terus search di internet untuk mendapatkan kebenaran.....

Hasilnya... hampeh! penipu!

Rupa-rupanya mesej sms seperti tu dah berlaku pun dan kecoh di luar negara, iaitu di India pada Julai 2011.

Antara contoh sms:

" Please do not drink any pepsi soda, a worker from the company has put blood contaminated with aids inside the bottles. Please forward. "

-----------------------------------------------------------------

Selain dari tu, Facebook pun ade tersebar;

As posted on Facebook, Nov. 29, 2011:

    IMPORTANT MESSAGE FROM DELHI POLICE.... 4 next NEXT FEW DAY DNT DRINK ANY PRODUCT FROM PEPSI, TROPICANA JUICE SLICE, 7UP, COCA COLA, ETC , AS A WORKER FROM D COMPANY HAS ADDED HIS BLOOD CONTAMINATED WIT AIDS. Watch ND TV. Plez Forward dis mesge to every 1 u care 4 plz


As posted on Facebook, Nov. 29, 2011:

    Fyi,
    This is the news from delhi Police..........
    urgent and imp msgs for all please fwd this to all of them for whom you care, Msg: For next few days dont drink any product from pepsi company like pepsi.slice,Tropicana juice,7 up etc as a worker from the companys production dept has added his blood contiminated with Aids (HIV +ve) Watch Ndtv for more news



As posted on Facebook, July 23, 2011:

    URGENT!!!!!! ALERT!!! Please DO NOT DRINK any PEPSI SODA, a worker from the company has put blood CONTAMINATED with AIDS inside the BOTTELS!!! Please forward this!! No jokes NOT taking any chances.... Check the news



As posted on Facebook, July 17, 2011:

    News flash: A Pepsi worker put his HIV-infested blood in the mixer. So, please DO NOT drink any pepsi soda. Forward to everyone immediately!



----------------------------------------------------------------------------

Tidak kurang juga dengan Twitter;

As posted via Twitter, July 16, 2011:

    I received a text saying please don't drink Pepsi a worker put his blood (HIV +) into some bottles. Be careful.

-------------------------------------------------------------------------------- 

Pelik juga saya, orang yang buat khabar palsu ni tak tahu ke bahawa virus HIV tidak boleh hidup lama diluar badan manusia tanpa cecair badan.

Kes terapi SPA Ikan tu pun hanya kemungkinan berjangkit... contohnya kalau kaki kita luka dan kaki pesaki AIDS juga luka dan rendam kaki bersebelahan. setelah ikan spa gigit luka pesaki terus gigit luka kita.. itu pun kemungkinan kecil.

balik pada cite pepsi HIV ni,,, kalau betul pun tercemar dengan virus HIV, virus tu pun dah mati.

Tapi geli juga saya nak minum, hihihihhi

Sabtu, 3 Disember 2011

Ebook Recipes Starbucks Coffee

Baru-baru ni saya pergi makan malam di sebuah restoran. Antara minuman yang saya oder adalah cappuccino. Apabila sampai jer, saya minum aduhai,,, tak sedap... :(

Bau hapak, rasa mcm air gula merah pun ade.... emmm harga RM5.90. Saya ingat kalau dia beli nescafe cappuccino atau nescafe white coffee pun dah untung banyak. Tak tahu lah ape kopi yang dia guna.

Saya teringat semasa saya di Kuala Lumpur, saya pernah minum ais blended cappuccino, di Jalan Masjid India. ( lori kiosk ). Harga RM8.++ tapi puas hati, memang sedap.

Bila sebut jer pasal kopi, dah tentulah kopi yang paling famous adalah Starbucks. So sambil tengok TV saya cari recipes kopi. emmm jumpa 2 ebook resipi kopi iaitu Starbucks Coffee Resipe dan Coffee Fair.


emmm, so bagi peniaga-peniaga atau penjaja kiosk, peniaga ais blended pasar mlm, hehehe,,, kalau nak download lah... percuma untuk anda. Janji lepas ni minum mau sedap yer. ;)

 

                                          DOWNLOAD                             DOWNLOAD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FeedBurner FeedCount

Pengikut

Subscribe via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner